Várhelyi Luca Anna - Concertotata

Concerto Nonprofit Kft. Tata (Hungary)
Tartalomhoz ugrás

Várhelyi Luca Anna

Barokk Fesztivál > Barokk Fesztivál 2021
Várhelyi íluca Anna blockflöte


Biográfia
Várhelyi Luca Anna (*1994) 8 évesen kezdte meg zene tanulmányait a fertődi Joseph Haydn Zeneiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben, tanára Bertha János. 2009-ben felvételt nyert a szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumba, ahol furulya és szolfézs-zeneelmélet főtárgyakon 2013-ban végzett. Tanárai Prehoffer Gábor és Paulik Ákos.
2013-2020 között a bécsi Zeneakadémia (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) hallgatója, ahol 2020 októberében kitüntetéssel szerezte meg mesterdiplomáját furulya-előadóművész szakon. Tanára Carsten Eckert.
2020 októberétől a salzburgi Zeneakadémián (Universität Mozarteum Salzbrug) végzi posztgraduális tanulmányait Dorothee Oberlinger osztályában.
Rendszeresen részt vesz mesterkurzusokon és workshop-okon, ahol a világ minden tájáról érkező professzoroktól tanul: Walter van Hauwe, Kees Boeke, Tosiya Suzuki, Erik Bosgraaf, Han Tol, Lorenzo Cavasanti, Michael Form.
2018/2019 és 2019/2020-as tanévekben a szombathelyi Művészeti Szakgimnázium furulyatanára.
Várhelyi Luca Anna mind szólista, mind kamarazenész aktívan koncertezik, úgy, mint pl. Capella Savaria (művészeti vezető Kalló Zsolt), The Theatre of the Ears (művészeti vezető Carsten Eckert).
Egyetemi tanulmányai alatt ismerkedett meg komolyabban a modern furulyazene világával, ami azóta egy meghatározó pontja művészi tevékenységeinek. Kontaktban van több nemzetközileg elismert zeneszerzővel, úgy, mint Kőszeghy Péter (HU), Giorgio Magnanensi (IT), Umberto Bombardelli (IT), Francesco Ciurlo (IT), Kees Boeke (NL)), akiknek műveit Magyarországon és külföldön egyaránt előadja.
Luca Anna érdeklődése a zene mellett kitér még az irodalom és a képzőművészet legkülönbözőbb ágaira. Legnagyobb kihívásának azokat a projekteket tartja, melyek az előbb felsoroltakat egy szétválaszthatatlan egészként mutatják be. Mert a zenét nem csak hallani, de látni és tapintani is lehet.
Zenésztársaival olyan koncerteken dolgoznak, ahol reneszánsz és barokk művek mellett napjaink zenéje (kb. 1970-től) is megszólal.
Rendszeresen dolgozik együtt barokk hegedűn, viola da gambán, csembalón, gitáron, harmonikán, ütőhangszeren játszó művészekkel.
Vissza a tartalomhoz