Egressy Kórus és Kamarakórus - Concertotata

Concerto Nonprofit Kft. Tata (Hungary)
Tartalomhoz ugrás

Egressy Kórus és Kamarakórus

Barokk Fesztivál > Barokk Fesztivál 2024 > Fellépő művészek
Egressy Kórus és Kamarakórus
Az Egressy Kórus 1962-ben alakult Baranyi József karnagy vezetésével. Megalakulásakor a város legnagyobb létszámú előadó együttese volt, mely az idők folyamán átalakult, létszámában is mérséklődött. Az alapító, Baranyi József tanár-karnagy, 2009 – ben távozott el közülük, így Robozné Schőnfeld Zsuzsanna vette át az irányítást Molnár Péter társkarnagy segítségével. A kórus repertoárjában világi és egyházi művek egyaránt szerepelnek. Sikeres együttműködésekben vettek részt regionális és országos szervezésű operabemutatókon, ünnepi koncerteken, fesztiválokon és versenyeken. Szívesen énekelnek különleges művek bemutatóin. Az együttes állandó résztvevője a városi nagyrendezvényeknek, ünnepi és évfordulós előadásoknak. Hagyományt ápolva, önálló koncertet adnak advent 3. vasárnapján a Szent Kereszt Plébániatemplomban. Saját szervezésű hangversenyeiken sok külföldi és magyar kórust köszönthettek Tata városában. Kóruskapcsolataik szerteágazóak, Magyarország és Európa számos kórusával létesítettek szakmai és baráti kapcsolatot.
Szakmai fejlődésük nyomán és a kor kihívásainak eleget téve 1991-ben kamarakórust hoztak létre az Egressy Nagykórusból. Az Egressy Kamarakórus munkája és hazai, valamint nemzetközi eredményei mind erősítik a nagy vegyeskar létének és működésének jelentőségét.
Az együttes kezdeményezésére 2002-ben létrehozták az „Egressy Kórus Tata” Alapítványt, mely nagymértékben hozzájárult a kórus zökkenőmentes munkájához.
Jó kapcsolatot ápolnak helyi és országos elismertségű művészekkel, előadókkal, zeneszerzőkkel, így énekelték már Balázs Attila, Halász Károly zeneszerzők kórusműveit.
A kamarakórus 2017-ben megtisztelő jelölést kapott a Megyei PRÍMA-DÍJ-ra, mely az elmúlt 25 esztendő munkájának kiemelkedő elismerését jelentette.
2019-ben az együttes nagy sikerrel koncertezett Prágában, (Csehország) az Adventi Nemzetközi Kórusfesztiválon.
Munkájuk során számos előadóművésszel dolgoztak együtt közös projektekben, így Brigetio Kamarazenekarral ( Komárom), a Soltész István Kamarazenekarral ( Tata ), Klausz Tamás , Sotkó Eszter, Hornok István zongoraművészekkel, Tóka Szabolcs, Tóka Ágoston orgonaművészekkel….
Művészeti vezetőjük Robozné Schőnfeld Zsuzsanna, aki kiváló karnagyi és kultúraközvetítő munkájáért 2016-ban országos szakmai kitüntetést kapott, KÓTA –díjban részesült.
A Concerto Nonprofit Kft. weboldala sütiket használ.
Vissza a tartalomhoz